Emmer, som vi dyrker økologisk på gården, er en spennende hvetesort -  den er ingen ny "oppfinnelse"  -kanskje så gammel som 8000 år gammel! 

Den er rik på proteiner, vit. a, fiber, antioksidanter og et svakt gluten. Emmer tåles godt av folk flest, og blir ofte brukt av mennesker med fordøyelsesproblemer, hveteintoleranse / glutenintoleranse.

NB! Emmer anbefales ikke til de med cøliaki og hveteallergi.

Den egner seg godt i oppskrifter med kaldhev og surdeig - men kan stort sett brukes i de fleste oppskrifter med mel.

 

 

Her er noen oppskrifter til inspirasjon:

 

Små emmerbrød (polarbrød)

 

  • 450 g finmalt emmer

  • 450 g siktet dala landhvete el.l.

  • 50 g finmalt havregryn (foodprocessor)

  • 15 g fersk gjær eller 1/2 pose tørrgjær

  • 1 ts brunt sukker eller honning

  • 1 ts salt

  • 4 1/2 dl melk

  • 2 dl vann

  • 100 g romtemperert smør i terninger
     


Bland alt det tørre. Tilsett melk og vann (ca. 20 grader, noe mer for tørrgjær). Tilsett deretter smøret i terninger, og kjør deigen i 8-10 minutter. Deigen skal nå være smidig og ikke for kompakt. Justér eventuelt med hvetemel/vann dersom deigen er løs/kompakt

 

Sett deigen til heving på et lunt sted i ca. 1 time. Del deigen opp i 20-24 jevnstore biter og trill til boller. Kjevle bollene ut til de er 1/2- 1 cm tykke, og ca. 12 cm i diameter. Legg brødene på bakepapirkledd bakebrett. Prikk brødene med spisepinner eller lignende, og la dem etterheve i ca. 30 minutter.

 

Stekes midt i ovnen ved 225 grader (over- og undervarme) i ca. 10 minutter, eller til brødene er gjennomstekte og lyder hult når du banker på dem.

 

Avkjøles på rist under et klede.

Nyyt med godt smør og gjetost f.eks.

Aromatisk Emmerbrød

- gir ett brød

 

  • 2 dl vann, 30 grader

  • Ca. 200 gr Emmer; f.eks 100 gr fint sammalt og 100 gr grovt sammalt

  • Ca 1 gr fersk gjær el. 1 ts. tørrgjær.

 

Blandes til en flytende deig om kvelden. La stå overdekket natten over i romtemperatur.

 

Om morgenen tilsettes:

  • 2 dl vann, 30 grader

  • 1 ts salt

  • Så meget sammalt Emmer, at deigen blir smidig.

 

Deigen eltes godt igjennom. Ved dobbel porsjon kan maskin brukes. Overdekkes med et klede og hviler til den viser liv.

 

Deretter legges deigen over i en form. La det heve et lunt sted og bak ved 225 grader i ca. 30 min. Sjekk at det er gjennomstekt ved å banke på undersiden, det skal lyde hult.

 

Avkjøles på rist. Oppbevares i papirpose.
 

Emmerbrød kaldhevet

-gir tre brød

 

  • 15 dl vann, ca. 20 grader

  • 1 kg sammalt Emmer

  • 3 dl store havregryn

  • Siktet hvetemel til passe deig

  • Ca 1 gr fersk gjær el. 1 ts. tørrgjær.

  • 3 ts salt

 

Eltes (4-5 min.) til en fast, men litt klissete deig om kvelden. La stå overdekket natten over i romtemperatur.

 

Om morgen:

dekk gjerne bunnen av formen med bakepapir eller smør den godt. legg deigen over i formene. La det heve tildekket et lunt sted og bak ved 200 grader i ca. 30 min. Sjekk at det er gjennomstekt ved å banke på undersiden, det skal lyde hult. Hvis ikke, ta de ut av formene og sett inn igjen på ytterligere 5-10 min.

 

Avkjøles på rist under et klede. Oppbevares i papirpose.
 

2015-05-14 13.53.28.jpg